Валонците клекнаха. СЕТА ще има 27.10 | 14:07

Основната спънка за подписването на търговското споразумение с Канада е премахната. Отворен ли е пътят и за TTIP?

От iNews.bg

Търговски споразумение между ЕС и Канада в крайна сметка ще има. След като по-рано днес източник на АФП от Брюксел обяви, че подписването на СЕТА се отлага за неопределено време, сега нещата се преобръщат. Белгийската област Валония, която категорично се противопоставяше на търговското споразумение и реално блокираше подписването му, се оказа, че "клекна" и вече е съгласна то да бъде подписано. Обратът идва след няколко седмици активно противопоставяне. Засега не става ясно какво е накарало валонците да променят мнението си, които се противопоставяха категорично на СЕТА заради притесненията си, че основният поминък на областта – земеделието и животновъдството, ще пострадат изключително сериозно от отварянето на европейския пазар за канадско месо, плодове и зеленчуци. В тази връзка преди близо 2 седмици валонският парламент дори прие специална резолюция, с която се обяви против споразумението ЕС-Канада.

Новината съобщава белгийският телевизионен канал RTBF. Според негов източник днес е било постигнато споразумение между Валония и централната власт в Белгия областта да не блокира подписването на СЕТА. Документът дори вече е бил парафиран от Брюксел и е изпратен на останалите 27 държави-членки, които се очаква също да сложат подписите си под него, предаде ТАСС.

За да влезе в сила търговското споразумение между ЕС и Канада обаче след това и всеки един от националните парламенти ще трябва да го ратифицира. България също бе сред държавите, които наскоро поставиха ултиматум, за да подпише СЕТА. Позицията на страната ни, че търговско споразумение няма да има, ако Отава не свали визите за български граждани, дори бе одобрена от Министерски съвет. Дни след това обаче в Брюксел премиерът Бойко Борисов се похвали, че ще има премахване на визовия режим за нас, но това ще се случи след като СЕТА бъде подписана. Така реално нещата се обърнаха и се оказа, че търговското споразумение с Канада е условието за премахване на визите за българите.

По-рано днес обаче нещата изглеждаха по коренно различен начин. И по-скоро нещата изглеждаха, че СЕТА няма да има. Според източник в ЕС подписването на документа се отлагаше за неопределен период от време именно заради отрицателното мнение на Валония, която, заради белгийското законодателство, реално блокираше възможността Брюксел да подпише от името на Белгия. "Днешната среща на върха се отменя. Засега не е посочена нова дата", каза източникът, допълвайки, че "следващата стъпка е целият ЕС да е в състояние да подпише споразумението", предаде БГНЕС.

СЕТА трябва да стане прототип на споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), но преговорите по него спряха през септември заради непреодолими разногласия. Европейските фермери се опасяват, че агропромишления комплекс на САЩ ще ги разори, ако отпаднат съществуващите търговски ограничения. Срещу СЕТА се обявиха и редица антиглобалистки групи, които виждат в него опит за налагането на TTIP.

Водещи

Най-четени