Вашингтон обмисля директни бомбардировки срещу Асад 05.10 | 12:38

ЦРУ, Държавният департамент и Генщабът обсъждали удари зад гърба на Белия дом и Съвета за сигурност на ООН

От iNews.bg

Във Вашингтон започват да се замислят сериозно върху варианта да бомбардират обекти на правителствените сили в Сирия. Очаква се обсъжданията по този въпрос в американското правителство да започнат още днес, а в неделя да бъде повдигнат и на заседанието на Съвета за национална сигурност, в което ще вземе участие и президентът Барак Обамa, пише The Washington Post. Според изданието през миналата седмица темата е била обсъдена между представители на Държавния департамент, ЦРУ и Обединения комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ. Едно от предложенията тогава е било да бъдат нанесени удари с помощта на крилати ракети и други средства по летищата на сирийските ВВС.


Най-вероятно тази информация е стигнала и до Москва, тъй като вчера руснаците обявиха, че са разположили в Сирия противоракетни комплекси С-300ВМ, които освен за сваляне на самолети, се използват и срещу крилати ракети.

Идеята на американците е била за целта да бъдат използвани авиацията и пусковите установки на бойните кораби, които участват в международната антитерористична коалиция, която САЩ ръководи. Освен това е имало идея и тези удари да не бъдат признавани публично, като така да се избегне противопоставянето на Белия дом, който категорично се изказва против бомбардировки срещу силите на Башар Асад без за това да има резолюция от Съвета за сигурност на ООН.

Един от участниците в срещата разказва пред американското издание, че целта е била така да се попречи на сирийската армия да си върне Алепо с подкрепата на Русия. "Според ЦРУ и началник щабовете овладяването на града би попречило за реализацията на целите на САЩ в Сирия", разказва източникът, предаде "Интерфакс".


Водещи

Най-четени