Вашингтон официално „въстана“ срещу „Турски поток“ 09.02 | 10:33

Помпео ще призове европейските държави да не подкрепят проекта

От iNews.bg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео при обиколката си в европейските страни идната седмица ще ги призове да се откажат от подкрепата за проекта "Турски поток”, съобщи високопоставен служител на Държавния департамент, предаде БГНЕС. Помпео ще посети Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия на 11-15 февруари.

"В Унгария ще продължим да настояваме за диверсификация на енергодоставките в Централна Европа. Държавният секретар ще призове Унгария към по-активно участие за завършване на проекта на (хърватския) остров Кърк за внос на втечнен газ и строителство на тръбопровод, а също ще настоява Унгария да се откаже от подкрепата за "Турски поток”, каза служителят.

Освен това Помпео ще призове Унгария "да прекрати блокирането на взаимодействието на НАТО с Украйна”. Служителят анонсирал активизиране на усилията на Вашингтон като противовес на влиянието на Русия и Китай. "Опитваме се да засили навсякъде в Централна Европа нашата дипломатическа, търговска, военна и културна ангажираност. Нашата позиция е, че това е назряло и е необходимо. Последните десетина години имаше недостиг на активно американско участие в Централна Европа, това доведе до появата на вакууми, които Китай и Русия с радост запълниха”, посочи дипломатът. 

Водещи

Най-четени