Великобритания не иска да плати цялата сметка за развода с ЕС 31.01 | 18:00

Това ще се случи, ако Брюксел и Лондон не успеят да сключат договор за Брекзит

От iNews.bg

Обединеното кралство не би трябвало да плати на ЕС цялата сума по развода от 39 млрд. долара в случай, че няма сделка за Брекзит, заяви в четвъртък говорител на британското правителството, предаде БНР.

"Даунинг стрийт" потвърди, че ще спазва законовите задължения при Брекзит без сделка, но споразумението на Тереза Мей с ЕС, което предвижда колко трябва да плати Лондон за развода със съюза, не е задължително да бъде изпълнено. От Брюксел обаче настояват, че договорената сума в размер на 39 млрд. британски лири сумата трябва да бъде изплатена изцяло дори в случай на Брекзит без сделка.

Освен това, говорителят на британското правителство Джеймс Слейк отбеляза, че Великобритания определено ще напусне ЕС на 29-а март, което сякаш противоречи на изявление на външния министър Джереми Хънт, който намекна за възможно удължаване на този срок.

След серията гласувани в британския парламент по-рано тази седмица, които показаха, че депутатите не желаят Брекзит без сделка, премиерът Тереза Мей трябва да се опита да промени т.нар. "ирландска предпазна мярка", но официалните представители на ЕС остават убедени, че тази предпазна мярка е "най-реалистичното" решение.

Водещи

Най-четени