Венецианци искат забрана на круизните кораби 07.09 | 14:33

В италианския град се проведе протест по време на международния кинофестивал

От iNews.bg

На кинофестивала във Венеция, няколкостотин протестиращи поискаха забрана на големи круизни кораби, тъй като по думите им те заплашват едно от най-богатите на история места в света, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Демонстрантите използваха кинофестивала в италианския град, за да изложат исканията си.

Между 300 и 400 протестиращи се събраха пред централната шатра, където по-късно днес ще се проведе заключителната церемония на събитието. Те носеха плакати, на които бяха изписани лозунги срещу големите кораби и ефекта, който те оказват върху лагуната, както и заплахи за глобалната промяна на климата.

Протестиращите настояват, че корабите, плаващи през лагуната предизвикват ерозия в основите на града. "Венецианският лагер за климата бие тревога. Посланието ни е ясно, Земята гори. Дошло е времето да се мобилизираме, да вземем сериозни мерки, да осигурим социална и климатична справедливост", пишат организаторите на протеста на страницата си в интернет.

"Нека да направим Венеция символ на борбата срещу промените в климата, нека да използваме този фестивал като аларма", се казва още на сайта. Фестивалът привлича вниманието на целия свят, особено награждаването, наблюдавано от близо от звезди, известни личности и хиляди журналисти.

Венеция е един от най-посещаваните градове в света, но гледката на огромни круизни кораби в непосредствена близост до историческото наследство предизвика вълна от недоволство. 

Водещи

Най-четени