Виена забрани турски предизборни митинги на австрийска територия 20.04 | 15:37

Ердоган използва сънародниците си в Европа за собствените си цели и интереси, каза Курц

От iNews.bg

Австрия няма да допусне на територията си предизборни прояви за предсрочните избори в Турция. Това обяви канцлерът Себастиян Курц по радио ORF. За целта правителството ще издаде специална забранителна заповед, предаде БГНЕС.

"През всичките години, откакто Ердоган е на власт, той използва турските общности в Европа за удовлетворяване на собствените си цели и интереси. Турските политически предизборни кампании в Австрия за нежелани и ние повече никога няма да ги позволим", посочи Курц.

Миналата година също имаше подобен проблем – министри от Турция не бяха допуснати за агитационни прояви преди априлския референдум, с който бяха подкрепени промените в конституцията и така напълно бе гарантирана едноличната власт на Реджеп Ердоган. Тогавашното правителство във Виена прие закон, по силата на който не се допускат политически прояви на представители от други държави.

Преди конституционния референдум в Турция министри от Анкара пристигаха в Германия и Холандия, но предизборните им митинги бяха отменени. Това предизвика криза в дипломатическите отношения между Турция и страните в ЕС. В Австрия живеят между 350 000 и 500 000 турци, в Германия са близо 5 милиона, а във Франция – 1 милион души. В Холандия и Великобритания броят на турците е около 500 000 души.

Водещи

Най-четени