Виена се хвали с 95% по-малко мигранти по време на нейното председателство на ЕС 15.01 | 15:00

Успешното сътрудничество с африканските държави е причината, каза Курц пред Европарламента

От iNews.bg

С 95% по-малко са новопристигналите мигранти по маршрута през Централното Средиземноморие, като броят на загиналите, търсещи по море убежище в Европа, рязко е намалял.  Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург австрийският канцлер Себастиан Курц, който отчете резултатите от европредседателството на Виена, предаде БНР.

Въпреки че все още няма консенсус по отношение на реформата на Дъблинския регламент и политиката по миграцията, Курц изтъкна успешното сътрудничество с държави от Африка като причина за овладяване на мигрантската вълна към Европа.

В спасително-издирвателните операции вече се включват кораби от Либия и Египет, което е довело до закриване на централния маршрут през Италия, обясни австрийският канцлер.

"В момента Централно-средиземноморският маршрут, маршрутът през Италия, де факто е затворен. През последните седмици на практика от там вече няма новопристигнали", каза той.

Себастиан Курц призова Европейския съюз да остане единен независимо какъв ще бъде изхода от днешното ключово гласуване по Брекзит в Камарата на общините в Лондон.

Пред евродепутатите австрийският канцлер благодари и на България за извеждането на темата за Балканите като приоритет за Европа.

Водещи

Най-четени