Високо напрежение в Армения! Страната е пред военен преврат ВИДЕО+СНИМКИ 25.02 | 20:45

Искаме оставката на премиера и предупреждаваме, че няма да допуснем използването на сила срещу народа", заявиха от Генщаба на Армения. Междувременно стана ясно, че премиерът Никол Пашинян е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин

От iNews.bg

Армения е на ръба на гражданска война. Арменският премиер Никол Пашинян предупреди за "опит за военен преврат", след като въоръжените сили на страната заявиха, че той и неговият кабинет трябва да подадат оставка.

"Армията трябва да се подчинява на хората и на избраните власти", каза той на хиляди поддръжници в столицата Ереван. Опозицията организира съпернически митинг. 

Във видео публикация във Фейсбук Пашинян заяви, че смята изявлението на военните по-рано в четвъртък за "опит за военен преврат". Той призовал поддръжниците си да се съберат на площада на Републиката в сърцето на Ереван и скоро след това бил забелязан заобиколен от хиляди поддръжници по улиците на града. 

Премиерът наскоро уволни началника на въоръжените сили Оник Гаспарян и неговия заместник Тиран Хачарян. Армията е разгневена от действията на премиера и пряко ги осъди , съобщава BBC.

"Армията не е политическа институция и опитите за нейното включване в политически процеси са неприемливи", каза той на своите привърженици.

Но той прикани опозицията да проведе преговори за това как да се реши кризата, като подчерта, че всяка промяна във властта трябва да стане "само чрез избори".

Междувременно привържениците на опозицията организираха съперничеща демонстрация в столицата, настоявайки, че Пашинян трябва да отиде.  Вазген Манукян, един от лидерите на опозицията, призова тълпите да започнат да блокират парламента, като заяви, че трябва да бъдат привлечени депутати, които да гласуват за уволнението на Пашинян

"Пригответе се, ние ще останем тук цяла нощ и ще блокираме улицата с барикади", каза той, цитиран от агенция Арменпрес.

Властта на премиера на премиера на Армения се крепи буквално на косъм. Откритият конфликт на Никол Пашинян с военните отново накара хората да излязат на улицата. Сега, когато Генералният щаб иска оставката на премиера, напрежението в страната се изостри.  "Въоръжените сили на Армения търпеливо понасяха нападките на властта, но всичко си има предел. Неефективното управление и грешките във външната политика доведоха страната до ръба на гибелта. 

Искаме оставката на премиера и предупреждаваме, че няма да допуснем използването на сила срещу народа", заявиха от Генщаба на Армения. Междувременно стана ясно, че премиерът Никол Пашинян е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин на фона на ситуацията в страната.  Както съобщава прес - секретарят на руския президент Дмитрий Песков, Путин е призовал и двете страни към сдържаност. "Путин се изказва в полза на съхранението на реда и спокойствието в Армения, както и урегулиране на ситуацията в рамките на закона", добавя представителят на Кремъл.

Водещи

Най-четени