Властите в Шотландия не изключват нов референдум за независимост 30.01 | 11:30

Ситуацията много се промени в последните 2 години и половина, казва Никола Стърджън

От iNews.bg

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение, предаде БНР. Снощи парламентът в Лондон гласува за отхвърляне на варианта "Брекзит без сделка".

Стърджън коментира, че ситуацията от първия референдум за независимост преди две години и половина до днес е много променена. Тя изрази съмнение, че премиерът Тереза Мей има още много резервни варианти за излизане от кризата в момента, и подчерта:

"Смятаме, че напускането на ЕС е грешка и ще навреди не само на Шотландия, но и на Обединеното кралство като цяло. Бихме предпочели да останем в ЕС, и със сигурност в единния пазар и митническия съюз".

В Уестминстър депутатите одобриха идеята да се замени "предпазния механизъм" за ирландската граница с алтернативни споразумения, което открива пътя пред Тереза Мей да се опита да предоговори сключеното вече споразумение с ЕС. Отхвърлени бяха обаче всички останали поправки, съдържащи идеята за отлагане на Брекзит.

Първите реакция от Брюксел обаче не бяха обнадеждаващи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че сделката по развода не подлежи на предоговаряне. В подобен дух се изказа и ирландският премиер Лео Варадкар.

Водещи

Най-четени