Военни използвали сълзотворен газ срещу цивилни във Венецуела 23.02 | 16:28

Хората искали да преминат през затворената граница в Колумбия

От iNews.bg

Венецуелската армия е използвала днес сълзотворен газ, за да попречи на група венецуелци да преминат границата с Колумбия, съобщи Ройтерс като се позова на очевидци, предаде БНР.

Инцидентът е станал близо до град Урена.

Правителството на Николас Мадуро нареди да бъде затворена границата с Колумбия в района, в който опозиционните сили начело със самообявилия се президент Гуйадо искат да доставят хуманитарна помощ. Според Мадуро доставката на такава помощ ще се използва за претекст за американска военна намеса.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който има забрана да напуска Венецуела, взе участие снощи в благотворителен концерт в Колумбия, организиран от милиардера Ричард Брансън и целящ събиране на 100 милиона долара финансова помощ за Венецуела.

Гуайдо обяви, че е преминал в съседната страна с помощта на въоръжените сили, от които се очаква решението да допуснат или не предвидените за страната храни, медикаменти и други продукти.

Президентът на Колумбия Иван Дуке призова призова венецуелците да принудят властите да допуснат чакащите на границата храни и медикаменти, като се втурнат към границата:

"Това ще бъде призив към военните да изберат на коя страна искат да бъдат в историята – на тиранията или на свободата, заедно със своите братя, които имат нужда от тази хуманитарна помощ, за да оцелеят". 

Според действащите власти в Каракас, които също организираха концерт, помощта е претекст за американска военна интервенция. Министър на външните работи Хорхе Ареаса заяви, че на среща снощи около 60 страни са подкрепили кампанията на Каракас да пропагандира принципите от Устава на ООН за ненамеса във вътрешните работи на други страни.

Двама души загинаха вчера в сблъсъци между армията и протестиращи в югоизточната част на страната. Протестиращите са се опитали да спрат правителствената блокада на границата с Бразилия, откъдето трябва да бъде транспортирана част от хуманитарната помощ. Въпреки блокадата бразилските власти вчера са започнали транспортиране на 200 тона храни и лекарства към граничния град Пакарайма.

Днес се навършва точно 1 месец, откакто Хуан Гуайдо се самообяви за държавен глава на Венецуела, минути преди да бъде признат за такъв от Съединените щати.

Официално армията продължава да подкрепя режима на Мадуро.

Водещи

Най-четени