Войната в Украйна от първо лице: Нощите са трудни, дъщеря ми спи в килер 15.10 | 16:30

Хлиб Вишлински разказва, че просто затваря прозореца и включва климатика, за да не чува какво се случва отвън.

От iNews.bg

Така е почти всяка вечер. Сирените зазвучават, а после противовъздушната отбрана се задейства и започва да сваля дроновете, насочени срещу украинската столица. Ако пък става дума за ракети, шумът е много по-голям - чува се из целия град. Това е ежедневие за украинците, предаде DW.

80 на сто от клиентите в студиото на Валентина са войници. Когато дойдат за час при татуист, те често заспиват, въпреки болката. Всички са изтощени. Други украинци намират начини да си починат поне в някои нощи.

Хлиб Вишлински разказва, че просто затваря прозореца и включва климатика, за да не чува какво се случва отвън.

"Трябва да мога да работя на другия ден”, казва той.

От началото на руската пълномащабна инвазия животът на много украинци в Киев се е променил драматично - те изглеждат напълно изтощени, особено родителите. Повечето не крият това, но са решени да се справят. 

Родителите на малки деца понасят най-тежко войната

Олена има дъщеря, която е в началното училище. Двете са били на посещение при детски психолог. Майката споделя, че нощите са особено трудни за децата, които не успяват да се наспят, а после изпитват и огромни затруднения да станат и да тръгнат за училище. Нощем семейството се мести в коридора, където е по-безопасно.

"Надяваме се да не ни удари, да не влетят отломки", призна Олена.

Тя е учителка по музика. Разказва, че едва успява да се фокусира, когато е на работа. Изтощението от безсънните нощи оказва огромно влияние. Дъщеря ѝ Ела почти никога не говори. Момичето е във втори клас.

Валентина също води шестгодишната си дъщеря да си легне в един килер в апартамента им - причината е, че така ги дели една стена от прозорците. Момичето признава, че се страхува, но после бързо заспива. Майка ѝ обаче остава нащрек - слуша всички звуци от нощното небе над Киев и следи канали в Telegram, за да знае каква заплаха наближава града им.

Снимка: архив, БГНЕС

Водещи

Най-четени