Всеки трети ученик в света – жертва на тормоз 08.02 | 15:00

Често децата крият, че са обект на агресия и от родители, и от учители

От iNews.bg

Руски експерти проучиха данни от 80 изследвания за тормоза сред подрастващите в образователните институции на Руската федерация и в чужбина. 27,5% от руските ученици се сблъскват с тормоз, предаде БГНЕС, цитирайки Комерсант.

Приблизително 35% от учениците по света са обект на агресивно преследване. У дома децата не са емоционално подкрепяни, а по-скоро прекомерно контролирани. В резултат на това тийнейджърите премълчават проблемите пред родителите и учителите.

Експерти са провели експеримент в училищата на Уссурийск. Оказало се, че по-голямата част от учениците не разказват на учителите за случаите на тормоз, а броят на предполагаемите жертви учителите са склонни да занижават. Според авторите на проучването, жертвите на тормоз са 5 пъти повече, отколкото декларират учителите.

Децата на бащите, които са извършвали тормоз над съучениците си, често стават агресори. В рисковата група са семейства, в които не са съгласни с методите на образование. В университета пък се проявяват косвени форми - обиди и клюки.

Прекомерната конкуренция или излишъкът на свободно време създава напрежение в колектива. Според учените, премълчаването на тормоза "води до групова агресия".

Водещи

Най-четени