Вучич: Светът е на ръба на ядрена катастрофа 25.09 | 13:20

Той коментира още, че съвременното разрушаване е започнало с нарушаване на Хартата на ООН чрез незачитане на териториалната цялост на Сърбия

От iNews

В момента светът е на ръба на ядрена катастрофа поради конфликтите в Украйна и Близкия изток. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, съобщава Kosovo-online.

Светът е на ръба на ядрена катастрофа, доближихме се до ръба на пропастта, никой не слуша никого, има само нашата истина, а другите трябва да изчезнат. Трябва да говорим дори когато не сме съгласни. Сърбия ще подкрепи напълно по-голямото присъствие на африканските страни в Съвета за сигурност, ние трябва да спрем практиката на двойни стандарти, за да възстановим вярата в мира, единственият път, който няма алтернатива, ние го дължим на всички невинни жертви на света е наш избор, но и наша отговорност", добави още Вучич.

Той коментира още, че съвременното разрушаване е започнало с нарушаване на Хартата на ООН чрез незачитане на териториалната цялост на Сърбия.

"Ще ви обясня на примера на Сърбия, как тя беше унищожена, стъпкана и как тя все още е камъче в обувките на великите и силните. След големите победи в Първата и Втората световна война и ние, сърбите, пропорционално загубихме най-много население в Голямата война и не подготвихме цветя за нацистките оръдия. Но славното и тежко минало не е темата на моето обръщение. Искам да ви разкажа за прецедента, отварянето на кутията на Пандора, не беше преди три или четири години, но всички упорито мълчат за това", добави Вучич.

"Случайно ние бяхме тези, които платихме висока цена и всеки друг можеше да плати, посочи Вучич и добави, че не иска да каже, че няма отговорност на Сърбия, но по същество, по отношение на съдбата на една малка нация , те са без права и справедливост , решени от великите и могъщи западни сили.

След бомбардировките, казва той, това не е краят, а започва разцепването на Сърбия.

"Затова въпросът е - какво да правят малките държави, как да се борят”, попита Вучич.

"Защото днес в света всички говорят за Украйна, никой не смее да говори за Сърбия. И когато говорят, те говорят как ние ще започнем война на Балканите по руска заповед. И те лъжат през цялото време, за повече от две години и половина. Сърбия не е слуга на Русия или САЩ, а има своя политика и интереси. Единствената надежда, не само за моята страна, но и за вашите страни, е да разберете добре механизмите на лъжата и измамата в международните отношения и да се опитаме да се съберем тук, в най-важната организация, за да се опитаме да го променим , да се опитаме да го спазваме, защото само така ще можем да запазим мира", коментира Вучич.

Вучич предупреди, че светът е на ръба на катастрофата и в този свят явно всички защитават принципи, никой не признава грешки и на всички е ясно, че никой никъде няма принципи.

Президентът на Сърбия също цитира бившия президент Барак Обама, който каза, че "истинският мир не е просто липсата на конфликт, това е наличието на справедливост, свобода и възможности за всички".

Сърбите, посочва той, са разумна нация, но поради фанатизъм няма справедливост за сръбския народ в Косово.

Вучич посочва, че Нелсън Мандела е казал, че "истински и траен мир може да бъде постигнат само чрез справедливост и зачитане на човешките права" и повдига въпроса как може да има мир в Косово, когато правният ред и елементарните права на цяла нация са систематично нарушавани в тези области.

Вучич казва, че ключовият въпрос е какъв е пътят на Сърбия и как да се излезе от тази ситуация.

Той каза, че Сърбия е на европейския път и иска да бъде част от ЕС.

Най-четени