Вучич: Сърбите трябва да се разграничат от Косово 06.06 | 16:49

Той ще иска от САЩ да убедят Прищина да вдигне митата за сръбски стоки

От iNews.bg

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че се стреми към разграничаване на Косово от Сърбия, като коментира, че това е "абсолютно здравословно за Сърбия и сърбите”.

Той обяви, че ще свика референдум по тази тема, ако има нещо, което да предложи на гражданите, "но това предложение в момента не е на разположение”.

"Аз съм за разграничение и не се срамувам от това, но сърбите са против и аз разбирам посланието на хората. Не сме готови да чуем истината за Косово, дори когато всеки я знае. Хората не искат да приемат това, защото не докосва емоциите им", каза Вучич пред ТВ 1, предаде БГНЕС.

Сръбският президент заяви, че в Братислава на международна конференция, посветена на сигурността в Централна Европа, той ще каже истината и че е необходимо Америка да убеди Прищина да вдигне митата за сръбски стоки, добавяйки, че ще там ще бъде и президентът на Косово, Хашим Тачи, с когото няма да има двустранна среща.

Той заяви също, че през март или април 2020 г. ще се проведат редовни парламентарни и местни избори.

Вучич каза още, че "няма да се случи” Сърбия да не отвори нови преговорни глави с ЕС.

Той отхвърли критиките от доклада на "Фрийдъм Хаус" за свободата на медиите в Сърбия, като каза, че те "не са нищо ново”.

"Те не са опозиционни, а олигархични медии, които разполагат с всички възможни позволения от държавата. Трябва да направим по-добри рамки и да бъдем по-отворени", каза Александър Вучич. 

Водещи

Най-четени