Възможни изненади на изборите в Германия – един от трима още не знае за кого ще гласува 23.09 | 12:09

Хората над 50-годишна възраст ще решат най-вече как ще се подредят партиите в парламента

От iNews.bg

Макар на теория вече да е почти 100% ясно как ще изглежда Бундестагът след утрешните парламентарни избори в Германия, се оказа, че са възможни и изненади. В навечерието на парламентарния вот в страната една трета от гражданите й все още не са решили дали да отидат до урните. Според последните социологически проучвания управляващият Християн-демократически съюз на канцлера Ангела Меркел запазва убедителната си преднина. На второ място е Германската социал-демократическа партия на Мартин Шулц, а трета е популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия", предаде БНТ.

Определящи за резултатите ще са два фактора - избирателите, които все още не са решили за кого ще гласуват и избирателната активност. Над 30% от германците още се колебаят каква бюлетина да пуснат в неделя. Избирателната активност на последните федерални избори през 2013 г. беше 71,5 на сто. Заради вялата предизборна кампания, сега очакванията са за по-ниско участие от страна на електората.

Едно е ясно обаче със сигурност - германците, които ще определят следващите депутати, са хора над 50 години. Средната възраст на гласуващите се покачва при всеки следващ вот. Ако през 2005 година тя е била 49 години, през 2017 вече е 51 години.

Рекорден брой партии - 42, ще се борят тази година за гласовете на над 61 милиона германци.

Най-активна в социалните мрежи и шокираща с посланията си е сатиричната формация "Партията”, създадена през 2004 година от редакторите на хумористичното списание "Титаник". В програмата си тя обещава да разреши употребата на алкохол зад волана, купуването на кокаин с рецепта и отвличането на турския президент Ердоган.

Водещи

Най-четени