Външните министри от ЕС ще обсъдят ситуацията в Нагорни Карабах и Беларус 12.10 | 08:25

В заседанието на Съвета „Външни работи” в Люксембург участва и Екатерина Захариева

От iNews.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Люксембург, където ще участва в заседанието на Съвета "Външни работи”. Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Нагорни Карабах предвид последните развития, съобщиха от МВнР.

Централно място в дискусиите ще заеме също актуалната обстановка в Беларус, след като няколко европейски страни, включително и България, извикаха посланиците си за консултации в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите в ЕС Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус.

Ще бъде обсъден и възможен общ отговор спрямо опита за убийство чрез отравяне на руския опозиционер Алексей Навални. Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да представи информация относно резултатите от 22-та Среща на върха ЕС-Украйна.

В рамките на Съвета "Външни работи” специалния представител на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак ще представи пред външните министри информация за неговото развитие.

В дневния ред на СВнР е също стратегическото значение на отношенията на ЕС с Латинска Америка и Карибите. На неформална работна закуска първите дипломати на ЕС ще разговарят с министъра на външните работа на Кралство Саудитска Арабия – Файсал бин Фархан ал-Сауд за развитие на отношенията между ЕС и страната му.

Водещи

Най-четени