Външно отвори горещи телефони за българите в Испания 18.08 | 09:04

Захариева изрази съболезнованията си пред испанския си колега

От iNews.bg

Към 21:30 ч българско време снощи няма постъпила информация за пострадали български граждани при извършения терористичен акт в Барселона. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. МВнР препоръчва настоятелно на всички български граждани, които се намират в града, да избягват района на пл."Каталуня" и бул. "Лас Рамблас". Сънародниците ни е добре да следят местните медии за актуална информация по случая, да следват стриктно инструкциите на органите на реда, да избягват места с големи струпвания на хора, както и да избягват пътуване с градския транспорт и метрото в града до изясняване и успокояване на ситуацията.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651 или на дежурния телефон на Министерстовото на външните работи: +359 2 948 24 04. Телефон на местните власти за актуална информация: +34932142124 МВнР призовава българските граждани, които се намират в Барселона да се свържат с близките си или да се отбележат в социалните медии, че са на безопасно място, защото мрежите на мобилните оператори са претоварени.

Тази сутрин вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази съболезнования за жертвите при терористичното нападение в Барселона в телеграма до испанския си колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо. "С дълбока скръб посрещнах новината за нападението в Барселона, довело до човешки жертви и множество пострадали. Потресени сме от тази проява на жестокост и агресия и вярваме, че виновниците за този акт на насилие ще понесат отговорността си. В този тежък момент, разтърсил целия свят, изразявам най-искрена приятелска и човешка съпричастност към скръбта на близките на пострадалите, солидарност и подкрепа за испанския народ", се казва в телеграмата.

Водещи

Най-четени