В Атина възстановяват по спешност Министерството на миграцията 18.01 | 13:02

Гърция спира да приема „бежанци“ от 12 държави в Европа, Азия и Африка

От iNews.bg

Гърция вече прилага по-строг закон по отношение на мигрантите и започна да връща в Турция всички без право на закрила. Южната ни съседка повече няма да приема мигранти от Албания, Украйна, Индия, Армения и още осем африкански страни, предаде БНР.

Жителите на островите, засегнати от мигранската криза, подготвят масови протести.

Само ден след изявлението на премиера, че "Гърция няма ангажимент да приема икономически мигранти", за Турция отпътува първата група от мигранти без право на бежански статут. Те са от лагера "Мория" на остров Лесбос.

По спешност в Атина се възстанови преди два дни Министерството по миграцията, закрито след поемане на властта от консерваторите. Увеличаването на мигрантската вълна наложи възстановяване на министерството, което да приложи новото законодателство. Правителството одобри списък с 12 страни, от които не приема мигранти и ще бъдат депортирани незабавно в Турция.

Жителите на гръцките острови в Егейско море "достигнаха границите на търпението" и се организират за масови протести следващата седмица.

Местната власт отказа да изпълни решение на правителството за създаване на лагери дори от затворен тип. Прехвърлянето на мигранти от островите във вътрешността на страната също среща силна съпротива от местните жители.

Правителството се страхува от  протести в цялата страна, които биха довели до гражданско неподчинение и активизира процедурата по репатриране.

Водещи

Най-четени