В Брюксел готови да отложат Брекзит, за да има договор 14.01 | 15:00

Възможно е раздялата на ЕС с Великобритания да стане през лятото

От iNews.bg

Европейският съюз е готов да удължи срока за напускане на Великобритания до юли, ако министър-председателката Тереза Мей не успее да получи одобрение от британския парламент за предложената от нея сделка, пише The Guardian, като се позова на анонимен източник от Европейската комисия, предаде БНР.

В Брюксел смятат, че с оглед на настроенията в британския парламент Великобритания няма да може да напусне в определения срок – 29 март 2019, и очакват Лондон да поиска удължаване. Според изданието в такъв случай председателят Доналд Туск ще свика извънреден Европейски съвет, а с колко ще бъде удължен срокът за преговорите, зависи от това какви аргументи ще изтъкне Мей.

"Ако тя оцелее и поиска повече време, за да може парламентът да одобри сделката, срокът ще бъде продължен до юли", е казал източникът на "Гардиън".

Той е добавил, че ЕС е готов на ново удължаване и в случай, че има извънредни парламентарни избори във Великобритания или повторен референдум. Според източника лидерите на ЕС разбират добре какво става във Великобритания и знаят, че сделката не може да стане бързо, тъй като не е ясно какво точно иска правителството в Лондон.

Водещи

Най-четени