В Германия искат да правят Ердоган персона нон грата 01.03 | 17:39

Депутати от Бундестага предлагат и замразяване на банковите сметки на турския президент

От iNews.bg

В Германия настроенията срещу турския президент Реджеп Ердоган и предстоящия референдум за преобразуване на държавата му стават все по-негативни. Депутати от Бундестага призовават да му бъде наложена забрана, както и представители на неговото правителството, да влизат в страната, предаде БГНЕС. Причина за това е задържането под стража на журналиста от Die Welt Дениз Юджел, който е германски гражданин.

Говорителят за вътрешната политика на левицата Стефан Майер подчертава пред Bild, че президент, който позволява това да се случва, не следва да бъде приеман в Германия, а Юджел трябва да бъде освободен незабавно.

От друга страна експертът по външна политика Ханс-Петер Ул пък коментира, че искането на Ердоган да проведе митинг с турската общност в страната преди референдума, след арестува на журналиста вече е категорично невъзможно. "Наложително е германското правителство да вземе мерки и заедно със забраната за влизането, да бъдат замразени и банковите сметки на Ердоган. Агитаторите за диктатура и връщане на смъртното наказание – правителството в Анкара и президентът на Турция, не следва да имат правото да провеждат митинги в Германия", посочва депутатката от левицата Севим Даделен, която е с турски корени.

Лидерът на Германската свободна демократична партия-либерали Кристиян Линднер също призова за забрана за представители на турската власт да влизат в Германия. "Анкара търси у нас подкрепа за края на парламентарната система, за приключване с върховенството на закона и свободата на медиите. Това не може да става, докато в Турция арестуват и хвърлят в затвора германски гражданин, който ползва свободата на словото. Наложително е Германия да преосмисли отново отношенията си с Турция", коментира пред ARD Линднер. Според него германското правителство трябва да излезе с твърдо решение както за двустранните връзки, така и за конкретния случай с журналиста. Турция, която погазва европейските ценности, няма място в семейството на ЕС, подчертава той.

Вчера, веднага след задържането на Дениз Юджел под стража, със съдебно решение външното министерство в Берлин привика посланика на Турция и отправи официален протест с настояването той да бъде незабавно освободен. Външният министър Зигмар Габриел заяви пред журналисти, че Германия е изправена пред един от най-сериозните проблеми в отношенията с Анкара. "Недопустимо е в която и да е държава съдебната система да бъде ползвана за оръжие срещу журналистите. Както в Германия, така и в Турция , законите трябва да защитават демокрацията и правата на човека", подчерта при следващо изявление по случая Габриел.

Водещи

Най-четени