В Италия имало COVID-19 още през 2019-а 19.06 | 18:43

Според местни учени вирусът е циркулирал в северните части на страната преди Китай да отчете първите случаи

От iNews.bg

Учените в Италия са открили следи от коронавирус в отпадните води, събрани от Милано и Торино през декември 2019 г. Това предполагат, че Covid-19 вече е циркулира в Северна Италия, още преди Китай да отчете първите случаи на заразени, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Италианският национален институт по здравеопазване разгледа 40 проби на отпадни води, събрани от пречиствателни станции в Северна Италия между октомври 2019 г. и февруари 2020 г. Анализът, публикуван в четвъртък, показва, че взети проби в Милано и Торино на 18 декември показват наличието на вируса SARS-Cov-2.

"Това изследване може да ни помогне да разберем началото на циркулацията на вируса в Италия", каза Джузепина Ла Роса, експерт по екологични отпадни води от Италианския национален институт по здравеопазване, която ръководи изследването.

Говорител на института посочи, че цялостните данни и проучване ще бъдат публикувани следващата седмица.

Ройтерс напомня, че изследвания в Холандия, Франция, Австралия и другаде също са открили признаци, че вирусът, който причинява заболяването Covid-19, може да бъде открит в канализацията, като редица държави са започнали да вземат проби от отпадните води, за да проследяват заболяването.

Учените заявиха, че откриването на следи от вируса преди края на 2019 г. е в съответствие с доказателства в други страни, че Covid-19 може би вече е циркулирал още преди Китай да отчете официално първите случаи на зарани с коронавирус на 31 декември миналата година.

Ноел Маккарти, експерт в британското медицинско училище "Уоруик" сподели, че откриването на генетичен материал на SARS-Cov-2 в италианските отпадъчни води през декември е "надеждно доказателство за случаи на наличие на Covid-19 там още по това време".

Роуланд Кейо, професор по епидемиология от Университета в Единбург в Шотландия, се съгласи, че има вероятно заразната болест да се е разпространявал още тогава, но добави: "Не може да се каже, дали това ранно откриване е било източникът на много голямата вирусна епидемия в Италия, или тя се дължи на по-късно влизане на коронавируса в страната".

Според проучване, проведено през май от френски учени, се установи, че французин е бил заразен с Covid-19 още на 27 декември миналата година, което е близо месец преди Франция да потвърди първите си случаи.

Джузепина Ла Роса каза, че наличието на вируса в италианските проби на отпадъци не "означава автоматично, че основните вериги за предаване, довели до развитието на епидемията у нас, произхождат от тези първи случаи".

Положителни проби за следи от вируса, който причинява Covid-19, също така бяха открити в канализацията на градовете Болоня, Милано и Торино през януари и февруари 2020 година. Пробите, взети през октомври и ноември 2019 г., обаче бяха тествани отрицателно за наличието на вируса.

Италианския национален институт по здравеопазване също така обяви, че планира да започне пилотно проучване през юли за наблюдение на отпадните води в туристическите курорти.

Водещи

Най-четени