В Полша мислят каква бюлетина да пуснат утре 12.10 | 10:52

В страната е ден за размисъл преди вота за нов парламент

От iNews.bg

Днес в Полша е ден "на предизборната тишина” заради насрочените за утре, неделя, редовни парламентарни избори, предаде БГНЕС.

На 13 октомври поляците ще изберат 460 депутати от Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горната камара).

Съгласно полското законодателство "предизборната тишина” настъпва в полунощ срещу сбота и продължава до закриването на избирателите бюра в неделя вечерта.

По време на "тишината” е забранено публикуването на социологически допитвания, включително на екзит-полов, всякакви варианти на агитация за политически сили и конкретни кандидати, митинги и манифестации, разпространение на агитационни материали. Забранено е и отлепването и късането на агитационните плакати. Забраната е валидна и за агитацията в интернет.

Нарушителите се глобяват от 500 000 до 1 млн. злоти (от $125 до $250 000).

За гласовете на избирателите ще се борят 9 партии и обединения. Това са Полската селска партия (PSL),управляващата партия "Право и справедливост” (PiS), Съюзът на демократичните леви (SLD), обединението на евроскептиците и националистите "Конфедерация”, опозиционниото обединение "Гражданската коалиция” (KO), чийто гръбнак е най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа” (PO). В надпреварата ще участват и партии, които не са регистрирали списъци във всички окръзи – "Десните”, "Излъганите пенсионери”, "Безпартийните и самоуправленците” , "Ефективните” на рап музиканта Петра Лирой.

Водещи

Най-четени