В Румъния искат оставки заради неуспешния референдум за еднополови бракове 08.10 | 10:22

Ниската активност е сигнал за неодобрение към управляващите, казва опозицията

От iNews.bg

Румънската опозиция обвини за провала на референдума за еднополовите бракове управляващите социалдемократи, а организаторите на допитването обещаха да повторят инициативата, предаде БГНЕС, позовавайки се на РИА "Новости". Референдумът за промяна на конституцията на Румъния, с която изрично да се забранят гей браковете, се проведе на 6 и 7 октомври. По данни на Централната избирателна комисия на Румъния в плебисцита са взели участие едва 20,41% от имащите право на глас. За да бъде признат за действителен, избирателната активност трябва да бъде минимум 30%. Окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно днес.

Ръководителят на опозиционната Ниционално-либерална партия на Румъния Людовик Орбан заяви, че за резултатите от референдума са виновни управляващите социалдемократи и лично техният лидер Ливиу Драгня, който е "присвоил" идеята за провеждане на допитването и по този начин я е "компрометирал". От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния" (ССР) също смятат, че ниската избирателна активност е сигнал към властите, които са одобрили референдума. "Това правителство трябва да си ходи, настояваме за неговата оставка, защото хвърли на вятъра 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева)", заяви лидерът на ССР Дан Барна.

Инициаторите на допитването смятат, че ниската активност е резултат от бойкот от страна на политическите партии. Според тях референдумът би могъл да бъде повторен в близко бъдеще. Председателят на Съвета за борба с дискриминацията Чесаба Азталос призова жителите на страната към рационалност и помоли резултатите от референдума да бъдат приети "със смирение".

"От юридическа гледна точка нищо не се е променило. Конституцията и сега не позволява еднополовите бракове! Наш дълг е да ограничим речта на омразата и разделението на обществото", написа Азталос във "Фейсбук". Хомосексуализмът Румъния беше престъпление до 2000 година, когато под натиск от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ измени законодателството.

Водещи

Най-четени