В Русия задигнаха мощите на Св. Александър Невски 29.08 | 15:59

Мощите на светеца трябваше да пристигнат днес във варненската катедрала "Св. Успение Богородично"

От Андриян Георгиев

Неизвестни са похитили мощите на 13 светии от храма "Св. Екатерина", намиращ се на Василевския остров в Санкт Петербург.

Сред откраднатите светини са и мощите на Свети княз Александър Невски, съобщи Риа Новости, позовавайки се на източници от полицията.

Кражбата е станала в периода между 20 часа руско време (19 часа българско време - бел. ред.) в понеделник и 8 часа сутринта във вторник (28 август). Неизвестни крадци са разбили прозореца на административната сграда към храма и са проникнали в кабинета на настоятеля на храма, където са се намирали откраднатите мощи. Крадците също така са откраднали чаши за причастие и пет кръста, някои от тях позлатени.

За подобно престъпление Наказателният кодекс на Русия предвижда до шест години лишаване от свобода за подобно престъпление.

Представител на Московската патриаршия изрази надежда, че похитителите на мощите от храма в Санкт Петербург ще се разкаят и ще върнат светините.

По програма днес (29 август) в Катедралата "Св. Успение Богородично" във Варна трябваше да пристигнат мощите на Свети Александър Невски. От Варненската митрополия обявиха, че това събитие се отлага без да обявят каква всъщност е причината.

Водещи

Най-четени