В САЩ арестуваха лидер на въоръжената група, окупирала природен резерват 27.01 | 18:01

Престрелка между полицията и фермери в САЩ завърши с един убит

От iNews.bg

Полицията в Съединените щати арестува лидера на въоръжената група, която в началото на месеца окупира природен резерват в щата Орегон. При престрелка с властите в момента на задържането един е бил убит. Не е ясно кой е убитият, но се знае, че не е служител на реда.

Според ФБР през изминалата нощ при пътна проверка се е стигнало до престрелка с членове на групата, която от втори януари е обсадила резервата Мaлхьор в източната част на щата Орегон в знак на протест срещу решение на съда да остави в затвора за четири години двама собственици на ранчо за това, че са подпалили земя на федералните власти.

При размяната на огън с полицията един човек е загинал, а организаторът Амон Бъдни и четирима други са били арестувани.

Всеки от заловените е изправен пред обвинения в заговор за възпрепятстване на полицията да изпълни служебните си задължения, чрез употреба на сила, сплашване или заплахи.

Местният вестник "Орегониън" съобщава, че в района около резервата могат да се видят снаряжени конвои и изграждане на периметър около окупираната територия. Изданието допълва, че полицията призовава останалите въоръжени окупатори да напуснат мястото.

Настанилите се в резервата негодуват от факта, че според тях правителството в продължение на десетилетия е изземвало незаконно земя от собствениците на ранчо. Те са на мнение, че тези територии трябва да са собственост на местната власт.

Жителите в региона подкрепят подобни твърдения, но повечето от тях са против въоръженото окупиране като метод на гражданско недоволство, дори осъдените, чиито присъди дадоха повод за напрежението, се дистанцираха от бойната група.

Участниците в акцията заявиха пред журналисти, че настояват земите, в които се намира създадената през 1908 г. защитена територия, да се върнат на местните фермери и дървосекачи.

Водещи

Най-четени