В Скопие искат да възстановят доверието в договора със София 12.11 | 14:20

Османи все още не може да каже какъв ще бъде резултатът от преговорите между С.Македония и България

От iNews.bg

Решението на проблема с България е във възстановяването на доверието в Договора за приятелство и добросъседство, като единствен инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Той заяви, че все още не може да каже какъв ще бъде резултатът от преговорите между Скопие и София. Османи подчерта, че македонската страна ще направи всичко възможно, за да представи достойно интересите на страната и в тази рамка да намери общо решение.

"Все още водим преговори, не мога да предскажа нищо, нито да предусетя резултата. Въпросът е твърде сложен и чувствителен, а периодът е твърде кратък. Нашият подход е, че ще работим до последната минута, за да аргументираме първо своите виждания по този въпрос, за да сближим различните очаквания. Моето усещане е, че решението е да се възстанови увереността, че Договора за добросъседство е единственият инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия”, каза македонският външен министър на пресконференция.

България настоява, че подписаният през август 2017 г. от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев Договор за приятелство и добросъседство не работи повече от година по вина на македонската страна. По време на срещата на двамата министър-председатели в София на 10 ноември външният министър Екатерина Захариева предложи да се свика среща на Междуправителствената комисия, на която да бъде отчетен как се изпълнява Договора. Нейното предложение е прието.

Македонският външен министър Буяр Османи припомни, че всички 27 страни-членки трябва да одобрят рамковото споразумение. Ако това не бъде направено дори от една от тях, тогава преговорите на РС Македония с ЕС за присъединяване няма да започнат.

Водещи

Най-четени