В Скопие поискаха отлагане на праламентарните избори заради COVID-19 15.03 | 15:18

Държавната избирателна комисия настоява вотът да бъде отложен

От iNews.bg

Държавната избирателна комисия /ДИК/ в Република Северна Македония поиска отлагане на предсрочните парламентарни избори от 12-ти април, предаде БГНЕС.

Членовете на ДИК припомнят, че не става въпрос само за деня на изборите, защото в подготовката на изборния процес участват много хора. Само членовете на избирателните секции са 35 000 души. Към тях трябва да се добавят и членовете на СИК и огромен брой администрация и технически персонал. В същото време трябва да бъдат сменени и около 3200 души от медицинския персонал, които са членове на СИК, предупреждават от ДИК.

"Преди утрешната среща на Съвета за сигурност при президента Стево Пендаровски, свързана с епидемията от коронавирус, призоваваме държавните ръководители да преразгледат решението си за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 12-ти април”, се казва в съобщението от ДИК.

Председателят на ДИК Оливер Деркоски призова политическите и държавните лидери в страната да вземат "хладнокръвно решение имайки предвид здравето на хората”. Той съобщи, че в "момента е намалена работата на ДИК, а в същото време в комисията са били и хора от областите, които са най-заразени с коронавирус – Дебар и Центар Жупа”. В определени дни при нас идват по 200-300 души, каза още Деркоски.

По отношение на мандата на депутатите, ако се стигне до отлагане на изборите Деркоски каза, че той официално продължава до избора на новия състав на парламента. "Освен това ние сме имали случаи на извънредно свикване на вече разпуснат парламент”, каза още председателят на ДИК Оливер Деркоски. 

Водещи

Най-четени