В Турция откриха хляб на 5000 години 27.05 | 11:15
Част от хляба е била откъсната, преди да бъде изгорен и погребан при строежа на жилището.

Хляб на 5000 години бе открит от археолози в Турция, където вече се възпроизвежда, подхранвайки интереса към културата на древните пшеници, по-подходящи за суша.
"Това е най-старият хляб, открит при разкопки, който е запазил до голяма степен формата си", твърди Мурат Тюрктеки, археолог и директор на разкопките в Кюлюоба, на 35 км от град Ескишехир.
"Хлябът е рядка находка при разкопки. Обикновено се намират само трохи. Но тук той е успял да се запази, защото е бил изгорен и заровен", обясни той пред АФП, споменавайки откритието, което беше оповестено миналата седмица.
Кръгъл и плосък като питка, с диаметър 12 см, хлябът от Кюлюоба е открит през септември 2024 г., овъглен и заровен под прага на жилище, построено през бронзовата епоха, около 3300 г. пр. Хр.
Част от хляба е била откъсната, преди да бъде изгорен и погребан при строежа на жилището.
"Това ни навежда на мисълта за ритуал на изобилието", обясни Тюрктеки.
При липса на писмени следи, анатолийската цивилизация в Кюлюоба остава до голяма степен загадка, както и обичаите на нейните жители да заравят домовете си, преди да се преселят на друго място или да построят нови жилища върху старите структури, образувайки по този начин могили.
През бронзовата епоха хатите, народ от Анадола, предшествал хетите, живеели в района на Ескишехир.
"Кюлюоба е било средно голямо селище, в което са се развивали търговия, занаяти, земеделие и минно дело. Ясно е, че е съществувала определена семейна и социална структура", посочи археологът Дениз Сари.
Анализите показват, че хлябът е бил приготвен от грубо смляно брашно от лимец, древен сорт пшеница, и семена от леща, а като мая е било използвано листо от растение, което все още не е идентифицирано.
Овъгленият хляб е изложен в археологическия музей в Ескишехир.
"Това откритие ни развълнува много. Докато разговарях с нашия директор на разкопките, се запитах дали бихме могли да възпроизведем този хляб", разказа Айсе Унлюче, кмет на Ескишехир.
За да се доближи максимално до оригиналната рецепта, след анализ на хляба, който е на няколко хиляди години, общината реши да използва пшеница Калейца – древната пшеница вече не съществува в Турция – близък, също древен сорт, булгур и леща.
Водещи
-
Важна новина за пенсионните фондове и еврото
"Ние сме абсолютно готови и решени във всяка една таква ситуация да реагираме и съответно да...
11.09 | 16:30
-
"Енерго-Про": От „Български пощи“ не ни превеждат събраните суми за ток
Най-засегнати са възрастните хора
11.09 | 15:30
-
Млад австриец загина при инцидент в България
"Обичам приключенията“, споделя Мориц в едно от последните си послания, обяснявайки какво го...
11.09 | 14:59
Най-четени
-
ДБ призоваха: Има само една достойна стъпка - моментална оставка на МВР министъра
По думите на Мирчев ресорното министерство се е превърнало в една фасада.
11.09 | 10:15
-
Желязков: Съпротивата срещу еврото е политическа, а не икономическа
Той подчерта, че опонентите на еврото използват темата преди всичко за политически цели, за да...
11.09 | 12:00
-
Седмица след дерайлирането на трамвая в София: Обвиняемият се изправя отново пред съда
Случаят е от 2 септември и се разигра в района на румънското посолство. По чудо няма...
11.09 | 10:30
-
Как се отчита потреблението на топлата вода при профилактика?
"Когато има авария и до апартамента ни не стига топла вода, кранчето на топлата вода трябва да...
11.09 | 12:45