В какво вярва Путин? 25.09 | 16:00

Той и неговите приятели в КГБ винаги са били склонни да вярват, че тайни пружини и лостове движат света

От iNews

Путин най-вероятно вярва в различни видове "тайни знания" и предопределеност. Той и неговите приятели в КГБ винаги са били склонни да вярват, че тайни пружини и лостове движат света.

Съветските медии в годините на Горбачов бяха пълни с теми, които преди това бяха забранени. Сред тях - и материали за тайни общества, езотерични учения, "лична енергия" и тайни на историята.  Тъкмо тези статии предизвикваха най-голям интерес у съветските служби за сигурност. Те винаги са били склонни да вярват, че всичко е "не толкова просто" и че тайни пружини и лостове определят посоката на движение на политиката, икономиката и обществения живот.

Обществото с ентусиазъм се потопи в езотерика и мистицизъм

72-годишният руски диктатор Путин и близкото му обкръжение принадлежат към поколението на съветските хора, чиято младост е преминала в края на 1960-те и 1970-те години. Това време сполучливо бе наречено "ерата на Брежневския застой". След като края на ерата "Хрушчов" и след като си тръгна поколението, което помнеше революцията и гражданската война, съветските хора бързо загубиха вяра в комунизма и окончателно се потопиха в личния живот и преследването на така наречените дефицити - от месото, което винаги липсваше в магазините, до американските дънки и компактдисковете на западни рок групи.

Хората обаче не могат да живеят само с материалните си интереси. Някои се опитаха да се обърнат към религията, почти унищожена от комунистите, и особено към православието като "традиционна руска вяра". Но основната част от обществото се потопи с ентусиазъм в различни видове езическа езотерика (хороскопи, гадания, "учението" на Порфирий Иванов) и мистицизъм. Експлозията на интереса към НЛО, Бермудския триъгълник и "снежния човек" беше толкова голяма, че съветските медии трябваше да се адаптират към нея. Научно-популярни списания като "Наука и живот" и известното телевизионно предаване "Очевидно и невероятно" се занимаваха така подробно с "развенчаване на митовете" за извънземните или мистичните свойства на хипнозата, че понякога човек оставаше с ясното впечатление, че това не е развенчаване, а повод да се научи за тях. Тези теми бяха постоянен елемент от ежедневния разговор, поне в големите градове.

Най-четени