В камиона-убиец трябвало да има и взривове 22.12 | 14:12

Задържаха четирима за атентата в Берлин, общували с Анис Амри

От iNews.bg

В камиона, с който бяха прегазени над 60 души на коледния базар в Берлин, 12 от които загинаха, е трябвало да има и взривове, а самият атентат да бъде много по0-кървав. Това са разкрили разследващите терористичното нападение. Работата досега доказва, че тунизиецът е членувал в ислямистка клетка, която е планирала серия от атентати в Европа от миналата година насам. Едно от намеренията им е било да нападнат полицейски участък. Като алтернативен вариант са разглеждали примамването на органи на реда на определено място с избухването на малък взрив, след което да ги ликвидират. Клетката е планирала и нападение, подобно на осъщественото на коледния базар в Берлин. Идеята е била да натъпчат с взривове превозно средство, да го врежат в голяма тълпа и да активират бомбите.

Междувременно германската полиция е задържала четирима души за съучастничество в терористичното нападение с камиона-убиец в Берлин. Арестите са направени в Дортмунд, предаде ТАСС. Според разследващите те са контактували с издирвания вече в цяла Европа тунизиец Анис Амри, който е основният заподозрян като шофьор на ТИР-а.

Паралелно с това разследването е установило, че минимум веднъж Амри е контактувал с представител на "Ислямска държава", използвайки месинджъра Telegram.

Междувременно пък стана ясно, че тунизиецът е бил наблюдаван няколко месеца от германската полиция. През това време обаче не е било установено нищо подозрително около него или действията му. Макар да се оказа също, че Амри е лежал 4 години в италиански затвор. Стана ясно също, че заподозреният е включен в черния списък на САЩ за хора, на които е забранено да се качват на самолети.

Водещи

Най-четени