В осем държави от ЕС сертификати на машинисти не се признават 14.03 | 14:53

Докато Директива 2007/59/СЕ не бъде транспонирана във всички държави от ЕС няма да има облекчения за машинистите

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) официално поиска от осем държави в ЕС да приложат директива 2007/59/CE. Тя се отнася до признаването на сертификатите за управление на влак в друга държава от общността.

Така за машинистите ще стане по-лесно да предлагат услугите си в друга държава от ЕС или дори за друга железопътна компания.

Машинистите в ЕС в момента притежават специално разрешително и сертификат за управление на определен тип локомотив. С помощта на новото законодателство те ще могат да управляват същия тип локомотив и в друга държава от общността след тестови пробег. Няма да им се налага обаче отново да полагат теоретични изпити и физически прегледи.

Благодарение на този нормативен акт железопътните компании ще могат да предлагат на услуги и на пазари в други държави от ЕС.

Законът обаче няма как да влезе в сила, ако всички държави от общността не го транспонират в своето национално законодателство. По тази причина и от ЕК призоваха Белгия, Чехия, Германия, Унгария, Холандия, Полша, Словения и Швеция да изпълнят своите задължения.

Държавите от общността имаха срок до 4 декември 2009 година да приемат Директивата. Ако осемте държави не транспонират закона, от ЕК ще се обърнат към Европейския съд, допълват от Комисията.

Водещи

Най-четени