Ганц предлага на Нетаняху да го наследи на поста 19.09 | 16:09

При съвместно правителство аз трябва да ъм премиер, казва лидерът на „Синьо и бяло“

От iNews.bg

Ако бъде сформирано правителство на единството, аз трябва да го оглавя като премиер. Това заяви Бени Ганц, основният опонент на настоящия премиер Бенямин Нетаняху, предаде БГНЕС.

Ганц разговаря с журналисти, след като Нетаняху ги призова да се обединят в правителство на единството, тъй като резултатите от гласуването във вторник не дадоха предимство на нито един от тях двамата.

Центристката политическа сила на Ганц "Синьо и бяло" има две места повече от дясната партия Ликуд на Нетаняху, сочат резултатите, публикувани досега от израелските медии.

"Предлагам да се срещнем възможно най-бързо, без да поставяме предварителни условия, за сътрудничество при създаването на правителство, за широко единство на всички онези, които вярват в Израел като еврейска и демократична държава,” каза Нетаняху. "Няма причина да се отива на други избори. Аз съм против това ".

Той припомни правителството на единство между Шимон Перес и неговия съперник от Ликуд Ицхак Шамир, което беше създадено през 80-те години на миналия век, когато резултатите от изборите бяха подобни на сегашните, съобщи в. "Джерусалем пост”.

"Тъй като нямаше ясен резултат от изборите зо Кнесета, Шимон [Перес] избра националното единство. Двамата с Ицхак Шамир се споразумяха да си сътрудничат – да управляват по пътя на Израел към безопасността”, каза Нетаняху.

Той призова Ганц да последва стъпките на Перес, за да могат заедно по подобен начин да насочват Израел към безопасност.

Изявлението на Нетаняху относно сътрудничеството между Перес и Шамир се разглежда като препратка за евентуална ротация в кабинета на министър-председателя. Перес и Шамир бяха премиери на ротационен принцип в 11-ия Кнесет, от 1984 до 1988 година. 

Водещи

Най-четени