Германия алармира за мигрантска вълна като през 2015-а 08.10 | 16:13

В Гърция и Кипър вече се усеща сериозния наплив

От iNews.bg

Германия предупреди днес за повторение на хаотичния наплив от мигранти, който през 2015 г. хвана неподготвен ЕС, а междувременно Гърция и Кипър алармират за все повече прииждащи от съседна Турция, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Европейски министри дискутират миграционната обстановка, докато Гърция отново се превърна в основна порта на Европа за хора, бягащи от войни и бедност в Близкия изток, Азия и Африка. По данни на ООН броят на пристигналите по море досега през тази година е 45 600 души.

"Ако оставим страните по външната граница на ЕС (дa отстранят проблема сами – б.р.), никога няма да имаме обща европейска политика за убежищата", каза германският вътрешен министър Хорст Зеехофер на срещата с колегите му от ЕС вчера и днес в Люксембург.

И допълни, че ако няма обща политика, има опасност от нова неконтролирана миграция в Европа: "Виждали сме това да се случва преди и не искаме да се случва пак".

ЕС се опасява от повторение на кризата от 2015 г., която пося разделение между страните членки, оказа натиск над социалната и системата за сигурност и подхрани подкрепата за популистки, антимиграционни, евроскептични и крайнодесни партии.

Гърция е свидетел на най-висок месечен брой на новопристигащи имигранти от август, след като споразумението между ЕС и Труция от 2016 г. до голяма степен намали наплива, сочи документ, подготвен от Финландия, която е ротационен председател на общността. 

Водещи

Най-четени