Германия връща хиляди мигранти в Гърция 13.01 | 11:28

Готови ли сме да ги спрем, ако тръгнат обратно и изберат маршрута през България?

От iNews.bg

Германия започва масово да връща мигранти в Гърция. Това започва да се случва след 2 месеца. Акцията по преселването на бежанците е поради поради факта, че те са дошли на територията на федералната република именно от Гърция и са били регистрирани първо там. Така според правилата в ЕС те трябва да бъдат върнати в държавата, в която за първи път са стъпили на територията на общността.

Първите такива бежанци ще бъдат транспортирани до Гърция на 15 март, съобщават от германското външно министерство, предаде БГНЕС. Това обаче не е изключено да създаде проблеми и за България. Въпреки че са подали молби за предоставяне на бежански статут в югозападната ни съседка, целта на болшинството от мигрантите винаги са били западните държави и най-вече Германия. Поради тази причина регистрацията им в Гърция до момента не ги спираше да продължат пътя си и незаконно да преминават граници. Обикновено това ставаше по т.нар. Балкански маршрут, който заобикаляше България, тъй като бежанците минаваха през Македония и Сърбия. След затварянето му обаче опитите за нелегално проникване в България се увеличиха драстично. Ако сега връщаните от Германия мигранти отново решат да се придвижат до Западна Европа, единият от възможните маршрути е именно през нашата страна. И докато по границата с Турция почти изцяло беше вдигната ограда, която спираше голяма част от опитите за проникване у нас, то по браздата с Гърция такава няма и не е ясно дали страната ни ще успее да спре евентуална голяма повторна бежанска вълна.

Проблеми с мигранти по гръцката граница имахме и през миналата година, когато бяха регистрирани десетки случаи на заловени бежанци. Някои дори бяха засечени още на гръцка територия и не бяха допуснати да влязат у нас. Други обаче вероятно са успели и бяха хванати във вътрешността на страната. А не е ясно колко са тези, които са успели безпрепятствено да минат през България и да продължат пътя си.

Сега, при положение, че бежанските лагери в Гърция са препълнени, не е ясно дали това няма да накара върнатите бежанци да се насочат към нас. А и традиционно мигрантският поток се засилва през пролетта със затоплянето на времето.

Водещи