Германия затваря границите си с Франция, Швейцария и Австрия 15.03 | 19:04

Органичението няма да важи за стоки и транзитно преминаващи работници

От iNews.bg

Германия ще затвори частично своите граници от утре в опит да спре разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на добре осведомен източник. Мярката ще влезе в сила в 08:00 часа местно време (09:00 часа българско време) и ще важи за границите на Германия с Франция, Швейцария и Австрия, предаде БНР.

Преминаването на хора през тези граници ще бъде забранено, но ще се прави изключение за транспорта на стоки и трансграничните работници.

Решението е било взето от федералното правителство и ръководителите на трите германски провинции, които граничат с Франция, Швейцария и Австрия - Баден-Вюртемберг, Бавария и Саар.

Освен спиране на разпространението на епидемията, друга цел е да бъде прекратена практиката жителите на въпросните три съседни държави да идват масово в Германия, за да пазаруват и да опразват щандовете.

Засега Германия няма да затваря другите си граници, смятани на този етап за по-малко проблемни що се отнася до разпространението на вируса.

Сред останалите държави, които граничат с Германия, по-конкретно Полша, Чехия и Дания вече затвориха своите граници или въведоха силни ограничения.

Досега германското правителство не искаше да прибягва до затваряне на граници, за да не излага на опасност Шенгенското пространство, или каквото е останало от него. Зоната за свободно движение вече бе засегната от мигрантската криза и от джихадистките атентати, отбелязва Франс прес.

От своя страна Франция няма да затваря границата си с Германия, а само ще затегне контрола, според официален представител на френското председателство, цитиран от Ройтерс.

В информацията се добавя, че президентът Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел поддържат тесни контакти по отношение на пандемията от коронавирус и координират усилията си за ограничаване на разпространението на заразата.

Водещи

Най-четени