Германия иска да вземе още 10 000 бежанци 19.04 | 15:06

Страната да премахне вече граничния контрол, призова еврокомисарят по миграцията

От iNews.bg

Правителството на Германия е съгласно да приеме още 10 000 бежанци от Северна Африка и Близкия изток като част от програма на Европейския съюз. Това заяви днес европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ДПА. Германия се е съгласила с плана по-рано тази седмица, допълва той пред германската медийна група "Функе", предаде бТВ. "Германското правителство отново е на предна линия по въпросите на международната солидарност", заяви той.

След като други държави от ЕС се съгласиха да приемат 40 000 бежанци, целите на програмата бяха постигнати и вероятно ще бъдат надхвърлени, каза Аврамопулос преди среща с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер в Берлин.

Програмата, обявена миналото лято, има за цел да осигури пряк и сигурен маршрут до Европа за най-нуждаещите се от убежище. До есента на 2019 г. най-малко 50 000 човека, предимно от Северна Африка, би трябвало да намерят нов дом в ЕС.

Аврамопулос призовава Германия да премахне граничния контрол, въведен по време на бежанската криза, при която 890 000 души потърсиха убежище в страната през 2015 г. Шенгенската зона позволява възобновяване на граничния контрол в периоди на криза, но Аврамопулос каза, че не може да допусне това да продължава неограничено.

"Трябва бързо да се върнем към нормалното функциониране на Шенгенската система", заяви той. Германия планира да удължи контрола на границата с Австрия след изтичащия през май краен срок.

Водещи

Най-четени