Германия подозира австрийските спецслужби заради Русия 20.05 | 12:59

Австрия отива на предсрочни избори през септември заради скандалния видеозапис с Щрахе

От iNews

Германското контраразузнаване е обезпокоено, че австрийските им партньори може да изпращат в Русия данни от страни, с които работят, съобщи германският в. "Велт ам зонтаг" часове след скандала с досегашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе и видеото от разговора му с подставено лице м.г. в Испания. Изданието припомня, че в края на 2018 г. в Австрия бе задържан офицер, за когото се предполага, че е работил тъкмо за руското разузнаване, пише таблоидът "Кронен цайтунг", който през 2017 г., преди парламентарните избори, Щрахе е предложил да стане руска собственост. Вестникът се позова на изказване на Томас Халденванг, ръководителя на Федералната служба за защита на конституцията (както се казва германското контраразузнаване), пред парламентарен орган, контролиращ дейността ѝ.

"Велт ам зонтаг" отбелязва, че Австрия може неправилно да използва или дори да предаде на Русия информация от партньорски държави като Германия. Самото контраразузнаване в Берлин отказа коментар. Вестникът цитира случая с обиските в австрийското контраразузнаване м.г.. Сред конфискуваните тогава материали по нареждане на вътрешното министерство бяха данни за крайнодесни групи. За чужди служби е особено важна информацията от базата данни "Мрежа Нептун", създадена чрез обмен между австрийски и други европейски агенции.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен предложи предсрочните парламентарни избори след скандала, разтърсил крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), да се състоят през септември. "Предлагам нови избори през септември, по възможност в началото на месеца", заяви президентът след среща с канцлера Себастиан Курц, който предложи да се състоят извънредни избори заради скандала. Тайно заснетият запис е станал по време на разговор във вила в Ибиса, където Щрахе предлага щедри обществени поръчки на жена, представила се за племенница на руски олигарх.

Водещи

Най-четени