Германците се засилиха към урните още от сутринта 24.09 | 16:38

Активността на днешните избори е доста по-висока спрямо преди 4 години

От iNews.bg

Германците започнаха изборния ден за нов парламент изключително активно. Още от сутринта към урните се запътиха доста хора и така в първите няколко часа на изборния ден се натрупа доста сериозна избирателна активност. На някои места още преди обяд бюлетина пуснаха над половината хора, имащи право на глас, сочат данните от избирателните комисии. А като цяло желаещите да дадат своя вот са доста повече спрямо предходните избори, проведени през 2013 г.

Към 11:00 ч. местно време (12:00 ч. българско) В Хамбург, например, правото си на глас са упражнили 37.4% от хората в списъците. Преди 4 години по същото време гласувалите са били 35.4 на сто. Още по-впечатляваща активност се наблюдава в Мюнхен. Към същия час упражнилите правото си на глас там са 57.1%. Което освен впечатляващ резултат, е и с цели 13 пункта по-висок спрямо предходните избори за Бундестаг. Подобна ситуация се наблюдава още в Бремен, Нюрнберг, Щутгарт, Потсдам и др., предаде ТАСС. Единствено в Тюрингия и Сансония се отчита по-слаба изборателна активност спрямо предишния път, отбелязва ДПА.

Германците, които днес имат право на глас, са 61,5 млн. Те разполага с два гласа, за да изберат депутатите в Бундестага. Минималният брой на местата там е 598 души. Половината от тях (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5%. Другата половина от местата, отново 299, са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50% или не, отбелязва бТВ.

1981903Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес.

Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се определя чрез сложни калкулации. Те в крайна сметка водят до набъбване на броя на депутатите в Бундестага. В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство отново ще е коалиционно, отбелязва Асошиейтед прес. 

Изборният ден днес започва в 8:00 ч. сутринта и приключва в 18:00 ч. вечерта местно време.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36%. Социалдемократическата партия (СДП) на Мартин Шулц ще получи 21,5%. "Алтернатива за Германия”, определяна като популистка и антиимигрантска, ще вземе 11%. Либералите от "Свободната демократическа партия” – 10%, Левите – 8,5%, а Зелените – 8%.

Водещи

Най-четени