Говорителят на Путин „размаха пръст“ за разследването срещу Николай Малинов 05.11 | 17:31

Това може да има пагубни последствия, казва Дмитрий Песков

От iNews.bg

Ръководителят на българското движение "Русофили" Николай Малинов бе награден на 4 ноември с орден "Дружба" за принос в делото за единството на руския свят, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс, предаде БНР.

Малинов е разследван по обвинение в шпионаж и е със забрана да напуска страната, но бе награден на церемония в Москва.

Според спецобвинението Малинов е събирал данни за две руски организации - "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания - свързани с генерал Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за 10 години.

Песков бе запитан защо Малинов е награден именно сега и не се ли опасяват в Кремъл, че подобно "демонстративно награждаване" няма да влоши отношенията между Русия и България.

Говорителят на Кремъл отговори, че награждаването не трябва да се превръща в причина за преследване на Малинов.

"Не, ние смятаме, че подобен жест на признание на заслугите на Малинов за приноса му в делото за единството на руския свят, за развитието на дружбата и сътрудничеството между народите на нашите две страни по никакъв начин не може да стане повод за някакви преследвания. Това би било нелогично и би имало пагубни последствия", подчерта Песков. 

Той допълни, че "напротив, разчитаме, че хора като него ще получат възможност и в бъдеще да работят в руслото на развитието на приятелските, дългогодишни, исторически отношения между народите на нашите две страни". 

Водещи

Най-четени