Гонят всички бежанци от Гърция до края на 2017 г. 28.09 | 15:24

До Нова година пък ще бъде премахнат граничният контол по шенгенските граници, където бе въведен

От iNews.bg

Европейският съюз се надява да премести всички отговарящи на условията бежанци от Гърция до края на 2017 г. По данни на Европейската комисия в момента те са около 30 000 души. Брюксел посочва в изявление, че е отбелязан "важен прогрес" по плана за квотно разпределение на съюза, макар и досега от Гърция и Италия да са преместени само 5651 души от общо над 160 000. "Преместването трябва да успее", посочва в съобщението еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, предаде БГНЕС.

"С увеличения капацитет на гръцките служби за даване на убежище и засилените усилия от страна на държавите членки, би трябвало да е възможно преместването на останалите кандидати за местене, намиращи се в Гърция (около 30 000 души), в рамките на следващата година", посочи ЕК.

Брюксел също така отбелязва и успеха на споразумението с Турция, което е помогнало за намаляване на потока от мигранти и бежанци към Гърция. ЕС съобщи още, че възнамерява да върне статута на зона без гранични проверки на Шенген до края на годината. По-рано пет държави въведоха извънредни проверки по границите си заради големия приток от мигранти и бежанци.

Водещи

Най-четени