Гръцки енергетици започват стачка, спират тока на отделни райони 27.11 | 18:00

Протестът на работниците е заради планираните законодателни промени за сектора

От iNews.bg

Нова енергийна стратегия на гръцкото правителство предизвика стачка на работещите в държавната компания за производство и снабдяване с електроенергия ДЕИ, съобщва БНР.

В рамките на 48 часа от тази нощ стачкуващите ще прекъснат подаването на ток в различни райони на Гърция в знак на протест. Тази вечер пред парламента те организират и протестна демонстрация.

Недоволните служители настояват депутатите да отхвърлят промените, заложени в енергийната стратегия на кабинета, която се обсъжда в парламента. Документът залага основни промени в дейността на държавната компания ДЕИ, като предвижда постепенно закриване на електроцентралите на лигнитни въглища и преминаване към възобновяеми енергийни източници, както и възможност за приватизация на електроцентрали.

Премахва се статутът на държавни служители на постоянна заетост за всички, които работят в енергетиката. Няма да ползват също и намаление върху цената на тока за битови нужди.

Всички тези промени, заложени в законопроект, се посрещнаха с недоволство от служителите в компанията и синдиката, който организира 48 часова стачка.

Очаква се утре законопроектът да бъде приет въпреки силната реакция на опозицията. Достатъчни са само гласовете на депутатите от управляващата консервативна партия "Нова демокрация".

Водещи

Най-четени