Губернаторът на Ню Джърси каза „не“ на най-големия жп тунел в САЩ 12.10 | 14:55

Тунелът трябваше да облекчи достъпа до Манхатън откъм Ню Джърси

От Ивайло Ачев

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи спря плановете за строеж на нов жп тунел, който да свързва щата с остров Манхатън. Причината за отказа на Кристи да одобри проекта е „немислимата цена“, предаде CNN.

Необходимата инвестиция за построяването на тунела, който трябваше да минава под река Хъдсън, е 8,7 млрд. долара. Като мащаб това трябваше да е най-големият подобен тунел в САЩ и да подобри достъпа на работещите в Ню Йорк жители на щата Ню Джърси.

Планирано беше броят на подземните влакове, които се движат между Ню Йорк и Ню Джърси, да се удвои с пускането на новата връзка. Освен това проектът щеше да създаде 6 хил. работни места и да позволи на 22 хил. души да не ползват ежедневно автомобилите си.

Според Кристи „данъкоплатците в Ню Джърси не могат да си позволят да отделят исканата сума“. Затова и щатът няма да се присъедини към проекта. Мнението му беше оспорено от Томас Райт, ръковидел на Асоциацията на регионалното развитие, който твърди, че цитираните от Кристи разходи от 5 млрд. долара от страна на Ню Джърси са „преувеличени“. Райт казва, че разходите ще максимум за 1 млрд. долара. Отделно близо 3 млрд. долара се дават и от федералните власти.

Водещи

Най-четени