Гутериш: Имаме и опасна епидемия от дезинформация 15.04 | 13:20

Хората по цял свят се плашат, искат да знаят какво да правят, казва шефът на ООН

От iNews.bg

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за "опасна епидемия от дезинформация”, съпътстваща пандемията от коронавирус. Във видеосъобщение той призова социалните медии да "направят повече, за да изкоренят омразата и вредните твърдения за Covid-19".

"По целия свят хората се плашат. Те искат да знаят какво да правят и къде и към кого да се обърнат за съвет”, каза Гутериш във видеосъобщение, предаде БГНЕС.

"Това е време за наука и солидарност. И все пак глобалната "дезинформация продължава да се разпространява. Вредните здравни съвети и лечението със змийско масло добиват публичност. Фалшивите новини са във въздуха, дивите теории на конспирацията заразяват интернет. Омразата става вирусна, заклеймяват се и се опорочават хора и групи. Светът сега трябва да се обедини срещу тази болест ", подчерта той.

Гутериш благодари на журналистите за проверката на фактите, заради това, че поставят под въпрос съмнителни истории и публикации в социалните медии, и призова социалните медийни компании да "направят повече, за да премахнат омразата и вредните твърдения за COVID-19".

"С обща мобилизация на здравия разум и факти можем да победим COVID-19 – и да изградим по-здрав, по-справедлив и устойчив свят”, каза той.

До момента повече от 1,9 милиона души са били тествани положително за новия коронавирус, откакто той се появи в китайския град Ухан през декември, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс". 122 000 са починали от усложнения след заразяването и повече от 465 700 други са се възстановили, сочат данни на университета.

Водещи

Най-четени