Гърция: Още се търси премиер 08.11 | 10:12

Фаворити изглеждат банкерът Лукас Пападимос и европейският омбудсман Никифорос Диамандурос

От iNews.bg

След постигнатото принципно съгласие за сформиране на правителство на националното единство в Гърция, което да приложи европейското споразумение от 26 октомври и да организира предсрочни парламентарни избори през февруари догодина, продължават интензивните преговори кой да заеме премиерския пост, както и каква конкретно да бъде правителствената схема.

Очаква се днес лидерите на двете политически сили в страната, ПАСОК и Нова демокрация, Георгиос Папандреу и Андонис Самарас, да постигнат консенсус по името на новия министър-председател, посочва в. "Навтемборики".

В момента за поста се спрягат имената на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос, на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, на гръцкия представител в МВФ Панайотис Румелиотис, както и на бившия еврокомисар за околната среда Ставрос Димас, който сега е заместник-председател на Нова демокрация.

Диамандурос е заявил пред Reuters, че действително с него е проведен проучвателен разговор по телефона в неделя дали би поел премиерския пост, като той не е отказал, но очаква да бъдат изяснени определени условия.

Румелиотис е готов всеки момент да тръгне от САЩ, а Ставрос Димос пък вчера заяви категорично, че не му е отправяно предложение да поеме новия кабинет.

Пападимос изглежда като най-сериозния фаворит за поста, макар да е поставил определени условия за продължителността на съществуването на временния кабинет, но в. "Пондики" коментира, че в качеството си на технократ и банкер Лукас Пападимос на практика е част от т.нар. "тройка" и трудно ще работи за интересите на страната.

Междувременно в правителството на националното единство отказаха да вземат участие Комунистическата партия ККЕ и Коалицията на радикалната левиица "Сириза".

Лидерът на ККЕ Алека Папарига, цитирана от News.in, заяви, че постигнатото "правителство на черния фронт" ще донесе само беди на страната и призова народа да го бойкотира и да "направи живота му труден".

Папарига подчерта, че въпросното сътрудничество се е готвело от доста време, както и, че новият кабинет няма да остане само за кратко, както се твърди, а ще се опита да се задържи максимално бързо, за да наложи на народа мерки, които ще тегнат над него най-малко 10-15 години.

От националистическата формация ЛАОС заявиха, че ще подкрепят новото правителство, при условие, че няма да има повече намаляване на заплатите и пенсиите и, че няма да бъде преотстъпван национален суверенитет.

Дора Бакояни също заяви намерение нейната партия Демократичен съюз да подкрепи новия кабинет, но не и да участва в него.

В 12 часа днес предстои да се проведе заседание на Министерски съвет под председателство на Папандреу, на което се очаква да бъдат взети окончателни решения. В. "Та неа" коментира, че на последното заседание на Министерски съвет Папандреу ще поиска оставките на министрите си и по-късно през деня ще се срещне с президента Каролос Папуляс, за да си подаде оставката официално. 

Водещи

Най-четени