Гърция ще продължава да строи мигрантски лагери въпреки недоволството и протестите 15.01 | 10:23

Чрез тях ще се ликвидират нерегламентираните, казват властите

От iNews.bg

Гръцките власти са категорични, че нови лагери ще продължат да се строят, въпреки протестите на местното население, съобщи в. "Катимерини”, предаде БГНЕС.

Гръцкото правителство възнамерява да продължи създаването на нови приемни центрове за мигранти, въпреки яростното противопоставяне на местните власти както от островите в източното Беломорие, които са под особен натиск, така и от континенталната част.

"Затворените съоръжения ще бъдат изградени и нерегламентираните лагери, които дискредитират Гърция и не успяват да предложат елементарни условия на живот, ще се затворят", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас пред репортери, имайки предвид силно пренаселените мигрантски центрове като прословутия лагер Мория на остров Лесбос.

Пецас добави, че на някои места вече се строи или строителството ще започне през следващите дни на останалите места, предвидени за новите лагери. Опитвайки се да намали на опасенията на местните общности относно внезапния приток на мигранти, Пецас добави, че капацитетът на лагерите няма да надвишава 1% от местното население.

"През първите месеци на 2020 г. местните власти ще видят осезаеми резултати от [мигрантските] връщания и от [по-строгата] охрана на границите като част от плановете за намаляване на мигрантските потоци през първата половина на годината", добави Пецас.

Изказването му последва отказа на общинският съвет на Хиос да приеме предложението на правителството за създаване на нов център на острова.

Местни жители на други острови, както и на населени места от континентална Гърция, където се планира изграждането на нови бежански центрове, също организират протести.

Водещи

Най-четени