Г-20 се разбраха: И интернет доставчиците влизат в борбата с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ 08.07 | 13:49

Обща декларация срещу климатичните промени може и да няма, САШ пак са с особено мнение

От iNews.bg

Страните от Г-20 заемат единна позиция за борбата с тероризма. Това заяви германския канцлер Ангела Меркел след първите разговори вчера. Според нея темата за интернет и тероризма е била обсъждана много сериозно от световните лидери, предаде Нова ТВ.

Държавите от Г-20 са решили, че ще задължат доставчиците на интернет услуги бързо да премахват от своите платформи терористичното и екстремистко съдържание. В съвместна декларация се казва, че най-развитите икономики ще обединят усилията си в борбата срещу финансирането на международни терористични групи като "Ал Каида” и "Ислямска държава".

Най-коментирана обаче остава срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Според държавния секретар на Съединените щати, американският президент и неговият руски колега са имали "позитивна химия" и "са се свързали бързо" по време на своята първа лична среща в Хамбург. Двамата също са обсъдили борбата с тероризма, както и темата за киберсигурността. На втората е било обърнато сериозно внимание и предвид проблемите с хакерските атаки както в световен мащаб, така и честите съобщения за руска кибернамеса в САЩ. Според първият дипломат на Москва Сергей Лавров, който е присъствал на срещата на двамата световни лидери, позициите на Путин и Тръмп, че кибер сигурността е все по-важен въпрос, са съвпаднали, защото тази сфера е все по-рискована, създава заплаги от тероризъм, застрашава нормалнот офункциониране на обществата.

Днес пък основните теми, които ще се обсъждат на заседанието на Г-20 в Хамбург, са климатичните промени и търговията. Преговарящите екипи работят по текст на заключителна декларация. Засега обаче не е ясно дали големите 20 ще успеят да постигнат единимислие по всички точки, като най-проблемна изглежда темата с борбата с климатичните промени, предаде БНР. Според източник от дипломатическите среди на САЩ, Ваингтон настоява във въпросната декларация да бъдат включени и изкопаемите горива.

По-лесни изглеждат нещата по отношение на търговията. Според запознати имало сигнали, че от страна на САЩ може да бъде направен определен компромис. Отново според дипломати в заключителната декларация може да бъде включен ангажимент за свободна търговия и отказ от протекционизъм.

Водещи

Най-четени