Г-7 се обединиха срещу тероризма 27.05 | 10:21

Интернет компаниите трябва да са много по-активни и да помагат в това, пише в декларацията

От iNews.bg

С подписване на специална декларация за съвместна борба със световния тероризъм приключи първият ден от срещата на Г-7 в италианския град Таормина. Снощи лидерите 7-те държави сложиха подписите си под обща декларация за борба с тероризма и въоръжаването на екстремисти. Инициативата за документа дойде най-вече от британския премиер Тереза Мей. Това едва ли ще изненада някого тъй като в началото на седмицата именно нейни сънародници за пореден път станаха жертви на тероризма. Така в крайна сметка Великобритания, Германия, Канада, САЩ, Франция и Япония подписаха декларацията. "Ние ще изведем борбата с тероризма на най-високо ниво, неуморно предотвратявайки и разследвайки терористични актове, преследвайки техните изпълнители и тези, които ги подкрепят", се казва в текста, предаде БГНЕС.

По време на първия ден от срещата си страните от Г-7 също така постигнаха единодушие по отношение на това, че доставчиците на интернет, както и социалните мрежи трябва да увеличат усилията си в борбата с терористичното съдържание в интернет. "Г-7 призовава доставчиците на комуникационни услуги и компаниите на социалните мрежи значително да увеличат своите усилия в справянето с терористичното съдържание", заявиха държавите в изявление. По думите на италианския премиер Паоло Джентилони документът е била жест на солидарност с Великобритания след атентата в Манчестър. Своите подписи под него сложиха, освен лидерите на седемте държави, също и представителите на ЕС – председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, които присъстват на срещата.

Джентилони посочи също, че по време на днешната среща държавните ръководители са постигнали съгласие по повечето основни въпроси от дневния ред, с изключение на климата. По думите му с американския президент Доналд Тръмп, който все още преразглежда американската позиция, "въпросът с Парижкото споразумение за климата все още е висящ". По-рано японската информационна агенция "Киодо" съобщи, че лидерите на "седморката" ще се договорят да включат в общата си декларация, че заплахата от страна на Северна Корея във връзка с нейната ракетна и ядрена програма е "отишла на ново равнище". Медията съобщава, че групата ще изрази и подкрепа за усилията на Токио по решаването на проблема с похищението на японски граждани от севернокорейските специални служби.

Темата за КНДР стана една от основните по време на днешната двустранна среща между японския премиер Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп. След нея двамата лидери подчертаха, че справянето с ракетните и ядрени програми на Пхенян са необходими усилия от всички страни.

По време на встъпителната си реч при откриването на двудневната среща на Г-20 Абе заяви, че в сложната ситуация около Северна Корея няма условия за диалог. "Сега е време за оказване на натиск", каза японският министър-председател. Във видяната от медиите чернова на финалната декларация на Г-7 се съобщава също, че лидерите са се споразумели за сътрудничество в оказването на помощ за страните, откъдето идват нелегални мигранти. "Необходимо е да се изработи подход за решаването на извънредната ситуация, както и за управлението на миграцията в дългосрочен план. Ние се договорихме за сътрудничество при оказването на помощ за страни, в които има условия за премахване на причините за масовото изселване", се казва в текста, видян от журналисти. В него също така се потвърждава необходимостта от спазването на правата на мигрантите и бежанците, но също така се посочва, че суверенните държави трябва да имат правото на контрол в собствените си граници, както и да установяват ограничения на приема на хора, доколкото това е "основно условие за тяхната национална безопасност и икономическо благоденствие".

Водещи

Най-четени