Дават Молдова на Румъния, за да не я "вземе" Русия 04.02 | 17:24

В Евросъюза и САЩ обаче нямат съвсем единно мнение за бъдещето развитие и функцията на страната

От iNews.bg

В Молдова все по-често се споменава перспективата страната да се присъедини към Румъния. В подкрепа на такава перспектива както действащи министри, така и популярни политици. Молдовските медии пък съобщават за т.нар. проект Unirea-2018 (Обединение-2018), което уж било одобрено от САЩ. В същото време такава възможност не изключва и германският експерт Александер Рар. Пред "Независимая газета" той коментира, че в Европейския съюз, а в частност и в Германия, са готови да отстъпят Молдова на Румъния, за да не се върне тя в сферата на влияние на Руската федерация.

Според думите на Рар, който е директор на Руско-германския форум, днес Молдова е забравен от ЕС регион. Дори в Германия не съобщават нищо за масовите протести, които се случват в последно време в Кишинев.

"Днес Германия и Франция се занимават със ситуацията в Източна Украйна, тъй като смятат това за много по-важна тема. А при това положение Молдова остава за Румъния. В Евросъюза, както и в самата Германия, не желаят Молдова да попадне под руско влияние. А протестите в Кишинев подсказват точно такава перспектива", отбелязва Рар. Той допълва обаче, че в Европа добре разбират какво точно се случва в Молдова и изпитват сериозно разочарование от корупцията и липсата на всякакви демократични форми на управление там. В същото време в кулоарите на европейските институции се говори, че за изкореняването на корупцията в Молдова, нейните министри трябва да бъдат заменени с европейски и че при такъв надзор нещата биха могли да тръгнат по друг начин.

В същото време в момента в Молдова е налице обединение на трите основни опозиционни партии срещу правителството и то се случва въпреки различията между самите тях. Но то е временно, отбелязва лидерът на Народно-социалистическата партия Виктор Степанюк. Той отбелязва, че едната от трите партии е ориентирана към ЕС, докато другите две гледат на Изток и съответно се смятат за проруски. Паралелно с това последните социологически анкети показват, че левите партии биха спечелили мнозинство в парламента, ако изборите се проведат сега. В резултат на което в цялата страна ще започнат да "управляват руснаците", отбелязва лидерът на молдовските либерали Михаил Гимпу. Точно това искат да предотвратят ЕС и САЩ. Затова и западните политици се обявяват против провеждането на предсрочни парламентарни избори. А точно за това настояват протестиращите и то както привържениците на левите партии, така и на десните. Затова и Западът подкрепя новото правителство в Молдова, което в своята същност си е старото.

В прогнозите на американската частна разузнавателна и анализаторска агенция Stratfor за 2016 г. се отбелязва, че противопоставянето между Русия и Запада е основният елемент, който определя глобалната система през последните 2 години. "В Молдова корупционният скандал, свързан с проверопейското правителство, ще засили поддръжката за проруските партии. Но "парализата" на молдовската политическа система ще доведе единствено до това, че страната ще остане в задънена улица по отношение на въпроса за бъдеща интеграция с Русия или със Запада", пише в анализа на Stratfor.

На фона на всичко това в самата Молдова се прокламират призиви за присъединяването й към Румъния. За това говорят не само политици, като уважавания от електората бивш образователен министър, а също и хората от протестите, но и действащи членове на правителството, например министърът на околната среда Валериу Мунтяну. Именно той споменава преди дни, че "обединението с Румъния е последният шанс за Молдова".

Макар и според някои анализатори САЩ и ЕС да са на едно мнение за Молдова, според други между техните виждания има сериозни различия. "В Брюксел виждат страната като част от т.нар. буферна зона между ЕС и Русия. И контролът върху нея трябва да се осъществява с помощта на споразумения за асоциране и присъединяване към зоната за свободна търговия. А също така и чрез нормативни документи за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, пише в свой материал редакторът на киевският вестник "Панорама" Дмитрий Чубашенко. Паралелно с това пък САЩ са поддръжници на идеята за вливането на Молдова в Румъния, чиито власти са напълно под контрола на Вашингтон.

Водещи

Най-четени