Дарения за 0.5 млрд. евро вече събрани за възстановяването на „Нотр Дам“ 16.04 | 15:13

България е готова да изпрати реставратори да помагат, обяви Борисов

От iNews.bg

Шокът след пожара в "Нотр Дам" в Париж е много голям. Хилядите, които проследиха случващото, се плачеха, други се кръстеха, но трети си подадоха ръка, без да се познават и без да говорят същия език. Струва ми се, че днес има вълна от солидарност между християните, която е невероятна и която това нещастие предизвика, коментира пред БНР журналистът Божидар Чеков, който живее във Франция.

"Нотр Дам" е най-посещаваният паметник в света. От около 20-те млн. туристи, които посещават Париж, 15 млн. се отбиват да видят "Парижката Света Богородица" всяка година", каза Чеков в предаването "12+3" на програма "Хоризонт".

Той разказа, че строежът на храма е свързан с кръстоносните походи и най-вече с реликвата "венеца от тръни" на Исус Христос, който е донесен от император Балдуин в Париж.

"Пожарът изглежда е свързан с ремонта на "Нотр Дам" и за щастие преди два дни венецът бе преместен на сигурно място и не е пострадал снощи", заяви Чеков.

"Има съмнения около случилото се заради ремонта на статуите на апостолите, които са от мед и тежат по 250 тона. В този момент те бяха местени в една работилница, за да бъдат реставрирани и измити. Последният работник е напуснал строежа вчера в 17:30 часа, а пожарът е избухнал час по-късно. Това предизвика съмнения за началото на пламъците и сега се разследва, но точно установени факти за злонамерени действия няма въпреки наличието на подозрения", каза Чеков.

Той допълни, че щетите са на стойност милиони и за приятна изненада още тази сутрин пристигнаха дарения за над 500 млн. евро.

За Божидар Чеков "реакцията на християните е невероятна, защото в такива моменти целият християнски свят се обединява, без да има значение дали си православен, или католик". 

България има желание да изпрати в Париж реставратори, които да участват във възстановяването на опожарената катедрала "Нотр Дам", обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

"Ние ще ги командироваме, да помагат, с това ще бъде нашата помощ. Най ми се иска с живописци, с иконописци - имаме изключително надарени хора в тази област -да подпомогнем и ние с нашия принос Франция за бързото възстановяване на този символ на християнството! Така че сме предали на френските колеги", отбеляза още премиерът.

Водещи

Най-четени