Двама българи – под наблюдение заради Covid-19 19.02 | 05:39

Броят на починалите в Китай надхвърли 2000 души, заболелите вече са 74 185

От iNews

Двама български граждани са поставени под наблюдение за 2 седмици за симптоми на новия коронавирус, съобщи Нова тв. Те са се прибрали във Велико Търново от  Китай. И въпреки че не показват признаци на заболяването, сами потърсили здравните власти, за да бъдат прегледани.

Същевременно в Китай към полунощ местно време броят на пациентите с пневмония, причинена от Covid-19, възлиза на 74 185 души, а общият брой на починалите е 2004, съобщиха от Държавния комитет по здравеопазване на КНР, предаде ТАСС.

През изминалото денонощие броят на заболелите в страната се е увеличил със 1749, а  смъртните случаи - със 136. От тях 132 са починалите в провинция Хубей и по един в още три провинции.

В момента 57 800 души се лекуват в болниците на страната, като състоянието на повече от близо 12 хиляди от тях се оценява като тежко.

Над 14 700 хиляди души се възстановиха и бяха изписани от медицински заведения.

Междувременно в центъра на заразата - град Ухан, откриха още една нова болница за хиляди пациенти. И тя е построена за рекордно кратко време, като ще приема само хора, заразени с Covid-19. здравното заведение е на площ от 50 хиляди квадратни метра. В него могат да се лекуват 4 500 души.

Изследване, публикувано от китайски лекари пък, твърди, че повечето пациенти прекарват заболяването в лека форма. Извън най-силно засегнатата провинция Хубей, броят на новите случаи намалява и китайските здравни власти заявиха, че това е знак, че огнището е под контрол. Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди, че е твърде рано да се каже дали спадът ще продължи.

Властите в Хубей обявиха, че ще приложат още по-драстични мерки за издирване на пациенти с температура с оглед възпиране на разпространението на коронавируса, предаде агенция Синхуа. Ще се проверяват и случаите на пациенти, купили без рецепти лекарства срещу кашлица и температура.

В Женева вчера представителят на СЗО по извънредните ситуации Майк Райън заяви, че строгите мерки, предприети от Китай, са забавили разпространението на коронавируса зад граница с две-три седмици, предаде ДПА.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени